Rijlessen vanaf 16,5 jaar

 

Kun jij ook niet wachten tot je 18 jaar bent en eindelijk aan je rijbewijs kunt beginnen? Dan is er voor jou goed nieuws! Vanaf 2018 heeft de overheid "2toDrive" ingevoerd of te wel begeleid autorijden.

 

Wat houdt 2todrive in?

      

  • Vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden mag je het theorie-examen afleggen (het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig).
  • Wanneer je 16,5 bent mag je starten met rijlessen.
  • Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen afleggen (wil je een tussentijdse toets afleggen dan is dit mogelijk wanneer je 16,5 bent).
  • Ben je geslaagd voor je rijbewijs? Dan mag je tot je 18e alleen onder begeleiding van een coach autorijden.
  • Na je 18e verjaardag mag je zelfstandig de weg op!

 

In eerste instantie is de overheid 2toDrive gestart als proef. Jongeren die net hun rijbewijs hebben zijn relatief vaak betrokken bij een ongeval. Met 2toDrive kun je na het behalen van je rijbewijs onder toezicht van een coach rijervaring opdoen voordat je zelfstandig de weg op gaat. Deze rijervaring is erg belangrijk voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers. In verschillende Europese landen wordt al langer onder begeleiding gereden. In die landen is gebleken dat door de rijervaring jongeren minder vaak betrokken zijn bij een ongeval en er dus minder verkeersdoden zijn per jaar. Ook is gebleken dat jongeren minder overtredingen begaan nadat ze onder begeleiding hebben gereden. Denk aan snelheidsovertredingen, maar ook aan het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.

 

De exameneisen voor jongeren die meedoen met 2toDrive zijn hetzelfde als die van het praktijkexamen voor een 18 jarige. Wanneer je slaagt krijg je dan ook een volwaardig definitief rijbewijs (dus géén voorlopig rijbewijs). Het rijbewijs is alleen geldig in Nederland. Pas na je 18e verjaardag mag je rijden in het buitenland.

 

Wanneer je mee doet aan 2toDrive ben je verplicht om een begeleiderspas aan te vragen. Je mag zelf minimaal 1 en maximaal 5 ervaren bestuurders opgeven met wie je begeleidt wilt gaan rijden. De begeleiders moeten aan bepaalde eisen voldoen. 

Wil je meer informatie? Ga dan naar www.2todrive.nl