Faalangst

 

Het lessen gaat je goed af.
Je rijdt vol zelfvertrouwen en het praktijkexamen wordt aangevraagd. De datum van het examen is bekend en komt steeds dichterbij. Je bent zo extreem nerveus dat je aan je eigen rijkwaliteiten begint te twijfelen. Je bent enorm bang dat je gaat zakken voor het examen. Je blokkeert jezelf; je krijgt een black-out. Dit noemen ze faalangst.

 

Veel mensen hebben last van faalangst. Je bent dus niet de enige! Door met je te oefenen in een prettige, ontspannen sfeer waarin voldoende gelegenheid is om vragen te stellen en waarin we samen examenoefeningen zullen doen kan ik proberen deze angst te verminderen. Enige spanning voor het examen is niet erg; de adrenaline zorgt er zelfs voor dat je in betere staat van paraatheid bent en dus beter oplet.

 

De mogelijkheid bestaat dat ik met je mee rij tijdens het examen. Mocht je hier gebruik van willen maken dan hoor ik het graag.

 

Ook heeft het CBR de mogelijkheid om een speciaal examen af te leggen; het faalangstexamen.

 

Faalangstexamen 

 

Het faalangstexamen, ontwikkeld voor mensen met extreme, ongezonde angst, wordt afgelegd door een examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Dit examen duurt langer dan het reguliere examen. Voordat je gaat rijden wordt er eerst voldoende tijd genomen om je op je gemak te stellen. Mocht je tijdens het afrijden opnieuw extreem zenuwachtig worden dan kun je vragen om een “time out.”

 

Het faalangstexamen mag je meteen de eerste keer aanvragen. De rijvaardigheidseisen zijn hetzelfde als die van een regulier examen. Het is dus niet makkelijker. Het faalangstexamen duurt langer en is daarom wel duurder. Samen met jou kan ik bekijken of een faalangstexamen nodig is. Ook kun je op www.rijexamenangst.nl testen of je dit speciale examen moet overwegen.