Veelgestelde vragen

 

Kan ik meteen beginnen met lessen?

Dit is helaas meestal niet mogelijk. Ik heb een wachtlijst, maar ik kan je wel een goede tijdsindicatie geven wanneer je kunt starten. Wil je dolgraag starten vanaf de dag dat je 16,5 of 18 jaar bent? Of heb je een bepaalde periode in gedachte dat je wilt beginnen aan je rijopleiding? (bijv. na het behalen van je schooldiploma?) Meld je dan tijdig aan zodat ik een plek voor je kan reserveren! Let op: Mede door de lange wachttijden bij het CBR is de wachttijd flink opgelopen!


Waarom een proefles? 

Een proefles is belangrijk om te bepalen of jij je prettig voelt bij mij en of mijn manier van lesgeven je aan staat. Daarnaast heb jij (en/of je ouders) de mogelijkheid om vragen te stellen over de rijopleiding. Deze proefles is vrijblijvend en verplicht je tot niets. 


Krijg ik tijdens de proefles te horen hoeveel lessen ik nodig heb?

Nee, hier kan ik helaas tijdens de proefles nog niks van zeggen. Gaandeweg de rijlessen moet blijken in welke mate je aanleg hebt. Misschien ben je motorisch heel goed en heb je de bediening van de auto snel onder controle, maar heb jij meer moeite met gevaarherkenning en anticiperen in het verkeer. Ook kan het zijn dat de rijopleiding vlot verloopt, maar dat je tegen het einde last krijgt van faalangst en je niveau stagneert. Slechts twee voorbeelden, maar daarom is het niet mogelijk om tijdens de proefles te voorspellen hoe jouw leerproces zal verlopen.


Wat is het gemiddeld aantal rijlessen dat een leerling nodig heeft?

Het gemiddeld aantal rijlessen dat je nodig hebt voordat je klaar bent voor het praktijkexamen is ongeveer 45 lessen van 1 uur. Er zijn uiteraard ook leerlingen die al na hun 20e of 25e les op examen kunnen, maar dit is niet iets wat je van te voren moet verwachten. De ene leerling heeft meer aanleg dan de ander en zal dan ook sneller leren dan de ander. Wanneer je autorijden extra spannend vind kan het zijn dat je wat meer herhaling nodig hebt om het rijden goed onder de knie te krijgen. Het belangrijkste is dat je word opgeleid tot een veilige en verantwoordelijke bestuurder!


Ik heb gelest bij een andere rijschool en wil van rijschool veranderen?

Dat is geen probleem! Ik krijg regelmatig leerlingen over van andere rijscholen. 


Als ik begin met lessen, moet ik dan geslaagd zijn voor het theorie-examen?

Nee, je moet geslaagd zijn voor het theorie-examen op de dag dat je op gaat voor je tussentijdse toets of voor je praktijkexamen.


Hoelang van te voren kan ik een rijles annuleren?

Je kunt een rijles minimaal 24 uur van te voren annuleren. Een rijles die korter dan 24 uur vooraf wordt geannuleerd, wordt volledig in rekening gebracht. Dit geldt niet wanneer je ziek bent of wanneer er zich een onverwachte situatie heeft voorgedaan. 


Wat als ik de les vergeten ben en de rijschool voor niks bij mij aan de deur staat?

Mocht je nog een gedeelte van de rijles kunnen rijden, dan krijg je nog les tot de tijd die we hadden afgesproken. Je zult wel de hele rijles moeten betalen. Ben je niet in de gelegenheid om de rijles gedeeltelijk te kunnen rijden, dan wordt toch de volledige rijles in rekening gebracht. 


Is het mogelijk om de rijopleiding in termijnen te betalen?

Ja, dat is alleen mogelijk wanneer je een pakket afneemt. Je krijgt een factuur voorafgaand aan elke 10 lessen. Koop je een pakket van 20 lessen, dan mag je dus in 2 termijnen betalen. Koop je een pakket van 30 lessen, dan mag je in 3 termijnen betalen etc. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. 


Wanneer moet ik starten met de theorie?

Het is verstandig om met de theorie te starten voor je begint met lessen of aan het begin van je rijopleiding. Je bent dan op de hoogte van de verkeersregels en herkent de borden. Hierdoor zit je minder onzeker achter het stuur en zal je het lessen sneller onder de knie krijgen. Probeer uiterlijk ongeveer op de helft van je rijopleiding op te gaan voor het theorie-examen. Misschien slaag je niet de eerste keer. Hou er rekening mee dat er bij het CBR een wachttijd is van 3 à 4 weken.


Kan ik de theorie zelf bestuderen of gaat dit klassikaal?

De meeste leerlingen bestuderen zelf de theorie thuis. Hiervoor zijn diverse leermiddelen te koop. Zowel in boekvorm als digitaal. Er zijn theoriecursussen te koop, maar ook (online) examentrainingen. Voor deze leermiddelen verwijs ik je naar de webshop. Een enkele leerling geeft de voorkeur aan een klassikale cursus. In dat geval adviseer ik je om naar Theoriecentrum.nl in Eindhoven te gaan. 


Hoeveel fouten mag je maken tijdens je theorie-examen?

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen. Hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen. Hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen. Hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. 


Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

1,5 jaar. Het is de bedoeling dat je binnen die tijd slaagt voor je praktijkexamen. Lukt dit niet? Dan zal je helaas opnieuw je theoriecertificaat moeten behalen.   


Wat neem je mee naar het theorie-examen?

Een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer. Dit nummer staat in de brief of e-mail (reserveringsbevestiging) die je hebt ontvangen. 


Hoelang is de wachttijd voor een tussentijdse toets of praktijkexamen?

De wachttijd bij het CBR voor een tussentijdse toets of het eerste praktijkexamen is gemiddeld 7 weken. Let op: door de achterstand die is ontstaan door corona, tgv zieke leerlingen / examinatoren en door personeelstekort is de wachttijd flink opgelopen! Gemiddeld duurt het 16 weken voordat je op examen kan.


Als ik zak voor mijn praktijkexamen, hoe snel kan ik dan op herexamen?

De wachttijd voor een herexamen is gemiddeld 5 weken. Het CBR heeft als regel dat wanneer je zakt, je 2 weken moet wachten om opnieuw rijexamen te mogen doen. Wanneer je twee keer of vaker zakt, mag je op z'n vroegst na 7 weken weer op examen. 

 


Wat neem ik mee op de dag van de tussentijdse toets / het praktijkexamen?

De officiële uitnodiging van het CBR, je geldig identiteitsbewijs en het formulier "zelfreflectie." Neem dit formulier ingevuld mee. 


Waarvoor is het zelfreflectieformulier en waar vind ik deze?

Het zelfreflectieformulier is een vragenlijst die je ingevuld moet meenemen naar de tussentijdse toets en het praktijkexamen. Er staan vragen in die je over je eigen rijgedrag moet beantwoorden. Na de rit bespreek je dit formulier met de examinator. Het formulier kun je hier downloaden: zelfreflectieformulier


"Onder de motorkap," welke kennis moet ik hebben?

Voordat je tijdens de tussentijdse toets of het praktijkexamen met de examinator op pad gaat wordt eerst je zicht getest. Je moet bijv. het kenteken voorlezen van een auto die ongeveer 20 meter verderop staat. Daarna wordt de kennis van de auto getoetst. Er wordt aan je gevraagd waar de accu zit, de ruitenwisservloeistof, de koelvloeistof, de olie. Waar vul je die bij? Hoeveel olie moet er in de auto zitten en hoe meet je of je voldoende olie hebt? Peilstok? Waar is deze voor en waar zit deze? Waar vind je de remvloeistof? Tijdens de rijopleiding wordt hier uiteraard aandacht aan besteedt. 


Hoelang duurt het praktijkexamen?

Het praktijkexamen (en de tussentijdse toets) duren 55 minuten. Dit is incl. de voor,- en nabespreking. Je moet er op rekenen dat je zo'n 35 a 45 minuten daadwerkelijk aan het rijden bent met de examinator. 


Wat is het slagingspercentage van Rijopleiding de Buck?

Het slagingspercentage van Rijopleiding de Buck is op dit moment 63%. Je vindt het slagingspercentage op de site van het CBR: CBR rijschoolzoeker. Het gaat hier om de slagingspercentages in de afgelopen vier kwartalen. Deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd. 


Gevarieerd slagingspercentage: hoe kan dat?

Rijopleiding de Buck heeft een slagingspercentage wat kan variëren, maar wat in ieder geval altijd boven het landelijk gemiddelde  ligt. Het percentage varieert door het geven van reguliere lessen, RIS lessen, faalangstbegeleiding, rijangstbegeleiding en verschillende soorten leerlingen. Hierdoor is het percentage het ene kwartaal hoger dan het andere kwartaal. Alle leerlingen zijn welkom bij Rijopleiding de Buck; de snelle leerling, maar ook de minder goed lerende of onzekere leerling. Daarnaast krijg ik regelmatig leerlingen die overgestapt zijn van rijschool, omdat ze slechte ervaringen hadden. Iedereen verdient de kans om zijn of haar rijbewijs te halen. Of dit nu in één keer is of dat er meerdere examens nodig zijn. Ik ga niet voor een hoog slagingspercentage, maar voor kwalitatief onderwijs afgestemd op de leerling. 


Wat is het rijschoolnummer van Rijopleiding de Buck?

Het rijschoolnummer van Rijopleiding de Buck is 2898K2. Dit nummer heb je nodig wanneer je de rijschool wilt machtigen zodat ik een tussentijdse toets en/of praktijkexamen voor je aan kan vragen. 


Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Met het machtigen van de rijschool geef je officieel toestemming dat ik de tussentijdse toets of het praktijkexamen voor jou mag reserveren bij het CBR. Je machtigt de rijschool via: CBR/machtigen Zorg ervoor dat je het juiste rijschoolnummer bij de hand hebt (2898K2). Het machtigen is kosteloos en je kunt het ten alle tijden ongedaan maken. Het verplicht je dus tot niets. 


Ben ik goed verzekerd tijdens het lessen?

Ik heb een speciale verzekeringspolis afgesloten. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico's die bij een rijles van toepassing zijn. 


Wat neem je mee bij het aanvragen van je rijbewijs?

Voor het aanvragen van je rijbewijs ga je, de eerste werkdag na je examen, naar het gemeentehuis (maak vooraf een afspraak). Je neemt je geldig identiteitsbewijs mee, een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen en je pinpas (of contant geld). Na ongeveer 5 werkdagen is je rijbewijs klaar. Je moet je rijbewijs zelf ophalen. Let op: je mag pas autorijden wanneer je je rijbewijs in je bezit hebt! De kosten van het rijbewijs zijn ongeveer €48,- (dit kan per gemeente verschillen). Wil je je rijbewijs eerder in je bezit hebben? Dat kan. Een spoedaanvraag is mogelijk. Vaak heb je je rijbewijs al de volgende dag. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden (+/- €34,- extra).

Heb je mee gedaan aan 2todrive en ben je 17 jaar wanneer je je rijbewijs aan wilt vragen? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Vraag begeleiderspas aan. Vervolgens kun je naar het gemeentehuis. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in je bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd. 


Aan welke eisen moeten je begeleiders voldoen?

Ben je 17 jaar en geslaagd voor je rijbewijs? Dan mag je, tot je 18e verjaardag, alleen autorijden onder begeleiding van een coach. Een coach helpt en adviseert jou tijdens het autorijden. Je mag minimaal 1 en maximaal 5 coaches aanwijzen. Zij moeten aan de volgende eisen voldoen: 1. Hij of zij moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands rijbewijs B. 2. Hij of zij moet minimaal 27 jaar oud zijn. 3. Hij of zij mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad en/of geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad. 4. Hij of zij mag niet oiv alcohol, drugs of medicijnen zijn tijdens het begeleiden. 5. Hij of zij moet een geldig rijbewijs kunnen tonen. Wanneer je gaat autorijden zonder de verplichte coach riskeer je een geldboete!


Mag ik ook in het buitenland begeleid rijden?

Nee, dat mag niet. Zodra je geslaagd bent is het alleen binnen Nederland toegestaan om als 17-jarige met coach te rijden. Zelfstandig naar het buitenland mag je pas na je 18e verjaardag. 


Wat mag je besturen met rijbewijs B?

Met rijbewijs B mag je een personenauto t/m 3500 kg besturen. Ook mag je in een bestelauto of busje rijden tot een gewicht van max 3500 kg met daarin max 8 personen (zonder de bestuurder erbij). Je mag een aanhanger achter de auto koppelen waarvan het lege gewicht en het laadvermogen niet meer dan 750 kg is. Ook is het toegestaan om een aanhanger te trekken van meer dan 750 kg als de auto en de aanhanger samen niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor zwaardere aanhangers en/of een hoger combinatiegewicht is rijbewijs E (achter B) vereist. 


Mag ik een bromfiets / scooter rijden met mijn rijbewijs B?

Met het rijbewijs B mag je een bromfiets  en/of scooter rijden. Wanneer je het autorijbewijs B hebt behaald krijg je automatisch het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) bijgeschreven op je rijbewijs.